Legenda Skoro každý o nej počul. Vieme, že je lahôdkou.
Hľadajú ju prasatami a psami a potom Čo je to hľuzovka? Hľuzovka vytvára životnú spoločnosť - symbiózu so
stromom alebo kríkom tak, že sa spojí s jeho kôrou. Strom sa dostane
ľahšie k minerálnym látkam pomocou hľuzovky a hľuzovka
dostane od stromu iné živiny napríklad cukor. Väčšinou
žije 10- Dejiny Suméri v Mezopotámií zbierali hľuzovky v miestach kde žili, ale
do starovekého Ríma museli dovážať terfeziu z Fenície. Po páde
Rímskej ríše panstvo začalo zabúdať na Odrody Názov „hľuzovka” je spojeným názvom na viaceré druhy
húb, z ktorých je najviac poznaná odroda „Tuber” (znamená slovo
hľuza). Z tejto odrody je najznámejším druhom Tuber melanosporum,
ktorý má viaceré názvy: poznáme ju ako hľuzovku čiernu, francúzsku
alebo périgordskú. Vo Francúzsku sa môžeme dozvedieť z
ktorejkoľvek literatúry, že je to najlepšia hľuzovka
sveta. Ostatné druhy sú na svete len „omylom”. Nájdeme ju v
Južnej Európe. U nás je najznámejším druhom hľuzovka letná (Tuber aestivum).
Je veľmi chutná, má charakteristickú arómu. Nie menej známou je
hľuzovka zimná (Tuber brumale). V Taliansku nájdeme raritnú a vzácnu istrijskú alebo červenú
hľuzovku (Tuber magnatum). Jej najznámejším náleziskom je Piedmont
v Taliansku, preto ju volajú aj piedmontskou hľuzovkou. Je
najdrahším druhom hľuzovky, mnohí ju považujú za oveľa
chutnejšiu ako miláčika francúzov – čiernu hľuzovku
(Tuber melanosporum). Do rodu ”Tuber” nepatrí u nás často nájdená hľuzovka biela (Choirmyces
meandiformis), ani hľuzovka pieskovitá (Terfezia terfezoides), ktorej
vzácnosťou je sladká aróma. Hľadanie
hľuzovky
Lepší výsledok dosiahneme s pomocníkmi. Tradičným a
najlepším pomocníkom je sviňa. Netreba ju zaučiť, lebo má
veľmi rada hľuzovku. To je aj jej nevýhodou, lebo nájdenú
hľuzovku by chcela konzumovať sama. Z toho vyplývajúc často sú
nedorozumenia medzi sviňou a jej majiteľom. Tomu kto pracuje so
sviňou, zvyčajne chýba pár prstov. Psa nezaujíma hľuzovka, ale
musíme ho vycvičiť. Na hľadanie sa používa často
vižla alebo labrador. Kúpa, skladovanie
hľuzovky Najlepšia je kúpa čerstvej hľuzovky, ktorú hneď aj
použijeme. Hľuzovky rýchlo stratia svoju vôňu, preto je dobré
vybrať huby s najintenzívnejšou arómou. Pár dní ich môžeme
skladovať aj v chladničke vo vákuovej dóze. Do dózy dáme servítku,
čo vsaje do seba vlhkosť. Môžeme dať do dózy aj maslo,
pár vajec alebo ryžu. Tieto potraviny preberú arómu hľuzovky a
môžeme ich použiť zvlášť. Keď sezónu hľuzovky už máme za sebou, môžeme ju
kúpiť mrazenú, konzervovanú (v konzerve alebo vo fľaši) alebo
vo forme krému a oleja. V oleji, nakrájaná a konzervovaná hľuzovka má
výraznú arómu. Najlacnejšia a najúčinnejšia verzia je olej s
arómou hľuzovky. Príprava Podľa mnohých je najlepšie čistiť hľuzovku
suchou kefou, lebo umývaním stráca veľkú časť svojej arómy.
Iní odporúčajú umývanie z hygienických dôvodov.
Najdôležitejšie je, že pôdu musíme nejakým spôsobom
odstrániť. Sú jedlá, ku ktorým odporúčajú ošúpanú hľuzovku.
Šupku nevyhadzujeme! Môžeme ju použiť pri príprave
omáčok či polievok. Pôžitok Čerstvá
hľuzovka väčšine ľudí chutí, iným sa však nevydarí
prvé stretnutie. Nebuďme skleslí,
keď prvé stretnutie s hľuzovkou nemá čakaný výsledok!
Môže sa stať, že po pár mesiacov budeme cítiť že nám
niečo chýba zo života, a zistíme že je to hľuzovka. Preto
sa oplatí pokračovať v experimentovaní. K tomu sú tu dve rady: -
Hľuzovku
jedzme s potravinami, ktoré majú menej výraznú arómu (napr. talianskymi
cestovinami, rizotom, jedlami z vajec alebo s maslovým chlebom). -
Hľuzovku
podľa možností nevarme! Keď áno, tak nie dlho a na miernom
ohni. Zaujímavosti Na dezertoch
občas vidíme nápis „truffle”. Vo vnútri sú malé bonbónky,
ktoré veľmi pripomínajú hľuzovky. Dávno konzervovali hľuzovky
v koňaku. Hľuzovky vybrali, alkohol použili na plnenie
bonbónov. Aj Napoleón bol
veľkým fanúšikom hľuzovky, hlavne v čase keď chcel
potomka pre svoju ríšu. Casanova a Madame Pompadour tiež
obľubovali hľuzovku. Podľa Alexandera Dumasa robí
hľuzovka ženy krehkejšími a mužov
príťažlivejšími. Podľa
talianskeho príslovia, kto chce žiť cnostný život, nech sa
zdržiava hľuzovky. V XVI.
storočí prišli do Talianska prvé zemiaky. Podľa podobnosti k
hľuzovke ich pomenovali „tartuffolo”. Tento výraz prebrala
aj nemčina a doteraz ho strážia v slove „die
Kartoffel”. V roku 1789
Jean-Pierre Clause, kuchár starostu mesta Elzasu pripravil husaciu
pečeň v cestíčku. Jedlo dostalo od starostu meno „páté
de Contades”. Contandesovi tak chutilo jedlo, že poslal aj
Ľudovítovi XVI. Takto začínala kariéra Štrasburgskej husacej
pečene. Ďalej ju zveľadil
Doyen, šéfkuchár z Périgordu, ktorý dodal k pečeni
„Contades” hľuzovku. |