RECEPTY

 

Ochutnávka hľuzovky

Ľahko rýchlo

Paul Bocuse

Prilohy

 

Čo spraviť keď sa hľuzovka (čerstvá alebo v konzerve) dostane do kuchyne, rýchlo ju chceme ochutnať,  ale práve nemáme doma jahňacinu alebo lososa, s ktorým by sme ju mohli pripraviť? Tu máme pár jednoduchých nápadov.

 

Ak chceme ochutnať viac druhov dbajme na poradie. Začnime najprv s chuťovo jemnejšími z nášho výberu napríklad odporúčam olej s chuťou hľuzovky a až neskôr si vezmime chuťovo intenzívnejšie.Väčšina hľuzoviek má silnú vôňu, tieto ani nezoberieme do jedálne pokým sme neskončili s chuťovo jemnejšími.

 

 

OCHUTNÁVKA HĽUZOVKY  (studená)

 

Na štyri osoby uvaríne  dve vajcia na trvdo a necháme dobre vychladnúť. Päť deka masla necháme roztopiť len natoľko aby sa dalo miešať, pridáme za zväzok nadrobno nakrájanej petržlenovej vňati a jemne posolíme. Uvarené vajcia nadrobno nakrájame, primiešame k maslu a krém natrieme na krajce chleba. Ozdobiť ich môžeme plátkami rajčín, reďkoviek atď. Hosťom podávame najskôr ochutnať sendvič a až potom k tomu podávame hľuzovku.

 

Prirodzene aj z iných prísad môžeme pripraviť nátierkové maslo alebo sendvič, ale dbajme na to aby sme ničím nepotlačili draho získanú vôňu hľuzovky (nepoužívajme horčicu, cesnak, údené mäso atď).

 

 

OCHUTNÁVKA HĽUZOVKY  (teplá)

 

Prísady na štyri osoby:

500g talianske cestoviny (odporučame: Penne Rigate)

Jeden veľký zväzok petržlenovej vňati

Soľ

 

Cestoviny vyvaríme v slanej vode, scedíme ich, posypeme petržlenovou vňaťou a ihneď podávame. Pri stole na cestoviny  nakrájame hľuzovku. V prípade čerstvej hľuzovky, petržlenovú vňať posmažíme v olivovom oleji a takto ju dáme na cestoviny. V prípade ochutnávky oleja a omáčky toto nie je potrebné.

 

ĽAHKO, RÝCHLO

 

Šalát s hruškami a parmezánom

 

Na osobu ošúpeme a na kocky nakrájame jednu hrušku. Zmiešame ju s 10dkg hlávkovým šalátom  na osobu a podľa chuti naň nastrúhame parmezán a hľuzovku.

 

Výnimočný jarný šalát

 

Na prípravu tohto jedla potrebujeme nejaké čerstvé rastlinné klíčky (napr. sója, slnečnica) ale môžu sa pripraviť aj z hlávkového šalátu alebo ruccola šalátu. Čerstvé klíčky alebo šalát poukladáme na tanier, posypeme ich niekoľkými rozpolenými rajčinami a navrch položíme niekoľko pozdĺž nakrájaných šparglí. Posypeme rozdrvenou mozzarellou a ozdobíme listani z korianderu. Dresing: čerstvá šťava z citróna, hľúzovkový olej, málo soli a korenia.

 

Teplý camembert s hľuzovkou a šalátom

 

Prísady pre štyri osoby

 

1 krúžok camambert syru

1 krabica hlavkového šalátu alebo iného zeleného šalátu

Na osobu jedna polievková lyžica hľuzovkovej omáčky

Olivový olej

Vinaigrette šalátový dresing

 

Camembert syr napoly  rozkrojený vložíme do rúry (maximálna teplota) 5-10min. Na roztopený syr nalejeme olivový olej potom posypeme hľuzovkou. Šalát s dresingom zmiešame a so syrom podávame.

 

Penne rigate s hľuzovkov

 

Prísady pre 3 osoby (ako hlavné jedlo), pre 4 osoby (ako predjedlo)

 

500g penne rigatte

200g plátok baconu

1dl olivového oleja

1 zväzok petržlenovej vňati

1 strúčik cesnaku

5 dkg strúhaného parmezánu

5dkg hľúzovky ( možnosť prípravy aj s hľúzovkovou omáčkou alebo hľúzovkovým olejom)

 

Bacon nakrájame pribl. na 2x2cm plátky a vypečieme. Prilejeme 1dl olivového oleja a pridáme cesnak a petržlenovú vňať. Cestoviny vyvaríme v slanej vode a scedíme. Ragu nalejeme na scedené cestoviny a dovtedy pridávame postrúhaný parmezán, kým nebudú dostatočne slané. Pri podávaní hľuzovku nakrájame alebo nastrúhame na cestoviny. Popri olivovom oleji alebo aj namiesto neho môžeme použiť hľuzovkový olej, ale aj ten podávame k jedlu len na konci.

 

Hľúzkové rizoto

 

Prísady na 4 osoby

 

30dkg ryže  

15dkg masla

1 hlávka cibule najemno nakrájaná

2dl biele suché víno

20 dkg strúhaný parmezán

1l hovadzí vývar

15dkg hľuzovky

Olivový olej

 

Cibulku na 10dkg masla poliatu bielym vínom podusíme. Pridáme ryžu a hovadzí vývar a občasným miešaním vyvaríme šťavu.  Pridáme zvyšné maslo, parmezán a 2/3 nakrájanej hľuzovky. Pred podávaním dáme do vyhriatej polievkovej misy a ozdobíme hľuzovkami.

 

Hríbový krémes

 

Prísady pre 4 osoby

 

80dkg panenských medailónikov alebo osem plátkov karé

10dkg masla

2dl smotany

Soľ, korenie, olivový olej

Na vyzdobenie: dubáky alebo šampiňóny

 

Na osobu pribl. 20dkg málo solené, korenené panenské medailónky alebo plátky karé v malom množstve olivového oleja za 5minút upečieme. K oleju v ktorom sme piekli pridáme také isté množstvo masla a štvornásobné množstvo smotany . Na miernom ohni povaríme, potom podľa chuti primiešame hľuzovku. Mäso podávame na predhriatom taniery poliate  omáčkou. Vyzdobiť môžeme v oleji pečenými šampiónmi alebo dubákmi dochutiť môžeme čiernym korením. Výborne sa k tomuto jedlu hodia zemiakové krokety alebo divá ryža.

 

Pstruh s hľuzovkou

 

Prísady na štyri osoby

 

Štyri  približne 250g pstruhy

100g hľuzovky

50g masla

5 stúčikov cesnaku

2 zväzky petržlenovej vňati

Soľ, korenie, olej

 

Pod kožu pstruha zapichneme pár plátkov hľuzovky, osolíme, okoreníme a vložíme do olejom vymasteného plechu. Cesnak podrvíme, petržlenovú vňať nadrobno nasekáme, všetko zmiešame s pár lyžicami oleja a pstruha týmto zalejeme.V stredne vyhriatej rúre pečieme pol hodinu a po čase  pstruha pretočíme.

 

Popritom ostatok hľuzovky nadrobno nakrájame. Keď je pstruh hotový, nasypeme naň  hľuzovky a podávame so zemiakmi na masle.

 

Husacia pečeň vo forme  (terrin)

 

Prísady na 8 osôb

 

80dkg husacia pečeň

10 dkg  nadrobno nakrájaná hľuzovka

3dl tokajské víno alebo porto

3cl koňaku

Sol, biele korenie

 

Rozdelme pečeň na dve časti a odstráňme žily. Odkrojme  okraje a vložme do sklenenej misy. Solíme, koreníme, polejeme vínom a koňakom. Nechajme na chladnom mieste stáť 24 hodín a občas obráťme. Po odstátí narežme pečeň na väčšie plátky. Do formy vložme jeden plátok pečene nato nasypme jednu vrstvu hľuzoviek a potom znova plátok pečene. Podľa veľkosti formy môžeme dávať viac vrstiev, nakoniec zarovnajme povrch a zakryme ho alobalom. 20 minút zapekáme. Predtým ako jedlo vyberieme z formy, necháme ešte stáť na chladnom mieste 24 hodín.

 

Tousty s hľuzoukou

 

Na jednu osobu naľahko uvaríme 2-3 vajcia. Z technického hľadiska to znamená asi 1,5 - 2,5 minúty. Vajcia rozbijeme do hrnčeka, nalejeme na ne 2-5dkg roztopeného masla osolíme, okoreníme a posypeme 5dkg strúhanou hľuzovkou, natreme na tousty a ihneď podávame.

 

Zajac v lístkovom ceste  (predjedlo)

 

Prísady na 4 osoby

 

30 dkg chrbát alebo stehno zo zajaca

Na vyplnenie a zakrytie formy dostatok lístkového cesta

10 dkg cibule

2 dl suché biele víno

2 dl smotany

1 polievková lyžica múky

5–10 dkg hľuzovky

20 dkg hlávkový šalát

Soľ, čierne korenie, olej

 

K zeleninovej prílohe

2 ks bielej reďkovky

2 ks mrkvy

1 zväzok petržlenovej vňati

1 strúčik cesnaku

1 na štvrťku rozkrojená cibuľa

 

Jednu formu vyložíme lístkovým cestom. Z cesta nech ostane ešte aj na zakrytie zajaca. Forma by mala byť je vysoká 5 cm, nakoľko pri pečení jedlo ešte troška vzrastie. Chrbát a stehná osolíme.

Pokrájame zeleninu a vložíme ju do olejom vymastenej misy. Na túto zeleninu poukladáme mäso a v rúre predpečieme. Popritom mierne podlievame bielym vínom. Keď je  mäso hotové oddelíme ho od kostí a pokrájame na 1cm kocky.

 

Na masle podusíme cibuľu a dve tretiny pokrájanej hľuzovky. Pridáme petržlenovú vňať, biele víno a zahustíme smotanou. Potom vmiešame aj zajačie mäso a touto zmesou naplníme cesto. Formu zakryjeme  cestom a na vrchu spravíme dierku do ktorej vložíme rúrku vytvorenú z alobalu. Počas pečenia sa para týmto spôsobom vyparí . V horúcej rúre pečieme pokým nevzrastie a nenabudne zlatistú farbu.

Zo smotany, poslednej tretiny hľuzoviek a trochu korenia pripravíme omáčku, krorú zahustíme múkou.

Cesto nakrájame na kúsky a dáme na tanier, polejeme omáčkou a podávame s podusenými špenátovými listami.

 

Podoba Royal: zajaca zameníme za hľuzovku , na štvrťky rozkrojenú cibuľu na masle predpečieme, osolíme, okoreníme, podlejeme bielym vínom a už popísaným spôsobom plníme cesto alebo pripravujeme omáčku.

 

Plnené morčacie prsia s hľuzovkou

 

Prísady na 4 osoby

 

60 dkg morčacie prsia

10 dkg krém z hľuzovky

10 dkg mozzarella

2 dl olivový olej

2 dl suché biele víno

Soľ, korenie

 

Zeleninová príloha

 

20 dkg cukiny

30 dkg baklažánu

20 dkg cibuľa, pór

 

Morčacie prsia nakrájame na veľké tenké plátky. Osolíme, okoreníme, jednu stranu potrieme  omáčkou z hľuzovky. Do stredu dáme plátok mozzarely a ihlou na mäso spojíme. Zeleninovú prílohu pripravíme z plátkov cukiny,  na štvrťky rozkrojeného baklažánu a na krúžky pokrájaného póru. Cez leto môžeme pridať mladú mrkvu. Zeleninu vložíme do ohňovzdornej misy osolíme polejeme olivovým olejom, vínom a  potom na zeleninu uložíme plnené morčacie prsia. Trištvrte hodinku pečieme v nie príliž horúcej rúre.

 

Jednoduché pečené kura s hľuzovkou

 

Prísady na 4 osoby:

 

1 ks asi 80 dkg kura

20 dkg hľuzovky

1 zväzok petržlenovej vňati

1 hlávku červenej cibule

1 šťava z citróna

1 dl olivový olej

Soľ, čierne korenie, rozmarín

 

Zeleninová príloha

 

3 ks bielej repy

2 ks červenej repy

1 malý zeler

1 zväzok petržlenovej vňati

 

Pod kožu kuraťa vložíme dobre osolené a okorenené plátky hľuzovky. Predtým

ich ešte namočíme do roztopeného masla, aby sa soľ a korenie dobre nalepili. Vnútro kuraťa okoreníme čierny korením, rozmarínom, dáme doň zväzok petržlenovej vňati a jednu hlávku cibule rozkrojenej napoly. Vonkajšok kurčaťa potreme citrónom. Potom natreme miešaninou z rozmarínu, soli, čierneho korenia a cibule. Pol dňa necháme odstáť, potom polejeme olivovým olejom  a upečieme spolu so zeleninovou prílohou. Podávame so zemiakovou kašou.

 

Vidiecke kura s hľuzovkou

 

Prísady na 4 osoby

 

1 ks vidieckeho kurčaťa alebo perličky

10 dkg hľuzovky

5 dkg masla

0,5 dl oleja na varenie

5 dkg červenej cibule

5 dkg cibule

2 strúčiky cesnaku

2 dl bieleho vína

10 ml maslo pomiešané s múkou 1:1  (Beurre Manier)

 

10 ml hľuzovkový olej

Soľ, čierne korenie

Poprípade 2 dl smotany

 

Z kuraťa použime stehná, krídla a prsia. Prsia rozrežeme na štyri časti, tak aby na každej časti ostal kúsok kože: pod kožu vsunieme dva-dva kúsky hľuzovky. Osolíme, okoreníme a hodinku necháme stáť v chladničke.

 

Potom v  maslovo-olejovej zmesi v pomere 1:1 predpečieme mäso, vyberieme ho a necháme stáť na teplom mieste. Na masti podusíme cibuľu a rozdrvený cesnak. Počas dusenia  podlievame bielym vínom. Ked je omáčka hotová, vložíme kuracie mäso do omáčky a ešte  45 minút varíme. Kurčatá znova vyberieme a omáčku zahustíme maslom a múkou. Nakoniec prichutíme hľuzkovým olejom. Podľa chuti môžeme pridať aj smotanu.

 

Mäso  dáme na tanier a pretreme omáčkou. Ako prílohu môžeme podávať francúzke zemiaky alebo zapekané makaróni. Hodí sa  aj čerstvá dusená zelenina a zemiaky na masle.

 

Teľacia sviečková s  husacou pečeňou a hľuzovkami

 

Príloha na 3-4 osoby

 

1 ks teľacej sviečkovej

30 dkg hľuzovky, alebo 20 dkg  hľuzovkovej omáčky

30 dkg husacej pečene

3 dl vývaru, alebo demi-glace omáčka, alebo bujón z pečeného mäsa

Olej, maslo, soľ, korenie

 

K zeleninovej prílohe

 

3 ks bielej repy

2 ks červenej repy

1 malý zeler

1 zväzok petržlenovej vňati

1 strúčik cesnaku

1  na štvrťky rozkrojená cibula

1  rozmarín

 

Zo sviečkovej odrežeme konce. Ostatok sviečkovej rozrežeme do špirálovitého tvaru, na jeden centimeter hrubý plátok ako keby sme odkrúcali koberec. Osolíme, okoreníme a v olejovej zmesi predpečieme.

 

Na malom množstve masla podusíme nahrubo nakrájané hľuzovky (ak ich nemáme môžeme použiť aj omáčku z hľuzovky). Kačaciu pečienku nakrájame na 1x1 centimetrové pásiky. Rovnomerne rozložíme na povrchu spolu s hľuzovkou. Sviečkovú  zrolujeme a zaviažeme. Z vonkajšej strany osolíme a okoreníme. Potom v zmesi oleja a masla z každej strany  narýchlo predpečieme. Potom v miske na zeleninu, v stredne vyhriatej rúre pečieme 20 minút. Popritom polievame maslovo olejovou zmesou, ale len zvrchu pretože zo spodku urobíme omáčku.

 

Keď sa mäso upieklo vyberieme ho z misy a  odstránime zeleninu. Tá už nebude potrebná, môžeme ju použiť k iným jedlám. Zeleninu, ktorá sa prilepila na spodok misy vývarom, alebo vodou (v poslednom prípade vložme do nej kocku bujónu) necháme zovrieť a tak pripečenú zeleninu  odstránime od misky. (Vo francúzkej kuchyni pripravovanie omáčky a umývanie riadu do seba trocha zapadá.) Takto pripravený vývar scedíme a zahustíme zmesou masla a múky. Z mäsa odstránime špagáty nakrájame a polejeme omáčkou. Podávame so zemiakmi na masle alebo parenou zeleninou.

 

Hovadzia sviečková na červenom víne s hľuzovkou

 

Prísady na 4 osoby

 

1 kg hovadzej sviečkovej

1 flaša suchého červeného vína

15 dkg hľuzovky

8-10 dkg masla

Maslo zmiešané s múkou podľa potreby

Soľ, korenie

 

Zo sviečkovej odkrojíme štyri 25 dkg kúsky, osolíme  a okoreníme. Potom na pol dňa vložíme do chladničky.Tretinu červeného vína prevaríme. Hľúzovky nakrájame na hrubšie kúsky a troška podusíme na masle. Pridáme červené víno. Keď je omáčka  riedka, zahustíme ju zmesou  masla a múky (1:1).

 

Sviečkovú z obidvoch strán narýchlo opražíme a  na 5 minút dáme do horúcej rúry. Pred podávaním omáčku necháme zovrieť na 5-10 minút. Navrch dáme na kocky pokrájané maslo, ktoré necháme rovnomerne rozpustiť v omáčke.  Mäso dáme na tanier a polejeme omáčkou. Podávame so zemiakmi na masle, alebo pripravíme k tomu grilované cukiny.

 

Paul Bocuse

 

Paula Bocusa spomínajú ako kráľa varenia, ktorý vynašiel a neskôr zatratil noulle couisine („Nouvelle cuisine je na tanieri málo, na účte veľa.), ktorý kuchárov vyviedol zo sveta otroctva v kuchyni do sveta kreativity.

Túto polievku Paul Bocuse roku 1957 ponúkol Valéry Giscard d´Estaing-ovi, ktorému tak zachutila, že vyznamenal Bocusa.

 Bocus nazýval túto polievku ”Elysése-hľuzovková polievka” , ale viac je známa pod názvom VGE  polievka. Tu nájdete  troška zjednodušený recept tejto polievky:

 

Elysée (VGE) polievka

 

prísady na 4 osoby

 

1 repa

1 cibuľa

1 zeler

5 dkg masla

5 dkg čerstvé hľuzovky najemno nakrájané

10 dkg surovej husacej pečienky, na kocky nakrájané

0,5 silný vývar

20 dkg lístkové cesto

2  vaječné žĺtky

 

Repu, cibuľu a zeler pokrájame najemno a na masle 30 minút namäkko dusíme. Rúru predhrejeme na 200°C. Pripravíme si  štyri ohňovzdorné  polievkové misky do ktorých rovnomerne rozdelíme zeleninu, hľuzovku, husaciu pečeň a vývar. Okraje misiek (šálok) potreme vaječným žĺtkom aby boli lepkavé a prilepíme cesto na okraje misky tak aby celý povrch misky (šálky) bol uzatvorený. Vložíme do rúry. Cesto za 12-15 minút bude mať zlato-hnedú farbu.

 

Počas podávania jednou polievkovou lyžicou nalomíme cesto. Takto  časť pary sa odstráni a chrumkavé kúsky cesta spadnú do polievky.

 

PRÍLOHY

 

Francúzke zemiaky

 

Prísady na 4 osoby

 

1 kg zemiakov

3 strúčiky cesnaku

10 dkg masla

2 dl smotany

2 dl mlieka

Soľ, korenie

 

Jednu ohňovzdornú misu vymastíme cesnakom a maslom a na tenké krúžky pokrájané zemiaky (ako chips) vkladáme vo vrstvách do misky. Mlieko a smotanu zmiešame, osolíme, okoreníme vložíme pretlačený cesnak a omáčku vo vrstvách nalejeme na zemiaky. Nie  vo veľmi horúcej rúre pečieme trištvrte hodinku.

 

 

Pečené makaróni

 

Prísady na 4 osoby ( ako príloha)

 

30 dkg nakrátko zlámané makaróni

3 vajcia

2 dl smotany

2 strúčiky cesnaku

5 dkg strúhaného parmezánu

strúhanka, maslo na vymastenie formy

Soľ, korenie

 

Makaróni uvaríme all ´dente. Formu vymastíme maslom a stúhankou. Vajcia vyšľaháme, vmiešame do nich smotanu a podrvený cesnak, osolíme, okoreníme. Do formy dáme cestoviny, nalejeme na ne omáčku a posypeme parmezánom, potom v  horúcej rúre nad parou 20 minút pečieme. Formu nenapĺňame  celkom nakoľko  cestoviny počas pečenia vzrastú.